Az energiafogyasztás optimalizálásával a Föld is nyer

Innovatív ötletek az MVM EDISON startup verseny résztvevőitől

A környezettudatosság manapság egyre nagyobb hangsúlyt kap. Azonban nem csupán a szelektív hulladékgyűjtéssel és az alternatív energiaforrások kiaknázásával, de a pazarlás megszűntetésével is sokat tehetünk Földünkért. Az MVM EDISON startup verseny döntőjébe idén több olyan csapat projektje is bekerült, amelyek az energetikai hálózatok optimális működésére helyezi a fókuszt.

2019082337.jpg?w=644&h=429

Abban a korban, amikor a legtöbb, napi rendszerességgel használt eszközünk árammal működik, és az elektromos autók térhódítása is kezdetét vette, elengedhetetlen, hogy olyan fejlesztésekre is hangsúlyt fektessünk, amelyek az energiaforrások optimálisabb használatát szolgálják.

A villamos energia mára elengedhetetlen részét képezi a háztartásoknak: sok helyen már a fűtés, a főzés, a meleg víz előállítása, illetve a hűtés is árammal működik, a különböző szórakoztató, vagy a munkánkhoz elengedhetetlen elektronikai eszközökről nem is beszélve. Az árampazarlás sajnos mindennapjaink része, de nem csupán a konnektorban felejtett telefontöltők, a feleslegesen égve hagyott lámpák vagy a készenléti állapotban lévő televíziók felelősek érte.

2019082339.jpg?w=644&h=429

Nézzük meg pár példát arra, hogy milyen innovatív, energetikai ötletekkel neveztek az MVM EDISON startup versenyének résztvevői!

Tudatos energiafogyasztás

Az EnerGo egy olyan összetett rendszer, amely innovatív energetikai megoldásokat kínál mind a lakossági, mind a nagyfogyasztók számára azzal, hogy lehetővé teszi a meglévő berendezések és napelemek virtuális csatlakozását. Az energiafogyasztás forrásának és idejének megválasztásával jelentős költségeket takaríthatunk meg, mindez ráadásul a helyi villamosenergia-hálózat optimális működéséhez is hozzájárul.

„A napelemek és villanyautók terjedésével a szolgáltatók és fogyasztók oldalán számos új kihívás és igény jelenik meg. Közben a klímagépek, hőszivattyúk, villanybojlerek száma is növekszik, a villamosenergia-igényünk pedig évről-évre csúcsokat dönt, és a költségek sem csökkennek. Ha megválaszthatjuk, hogy mikor fogyasztunk és honnan, azzal jelentős költséget takaríthatunk meg, ráadásul ez a lokális hálózatnak is sokat segít az optimalizált működésben.”

2019082345.jpg?w=644&h=429

Okos konnektor

A magyarországi otthonok, tele vannak csatlakoztatott, de használaton kívüli elektronikai eszközzel, országos szinten évente akár több száz millió forint értékű áram vész így kárba. A projekt ennek kiküszöbölésére kínál kényelmes megoldást. A SmartConnect egyfajta okos konnektor, amely az áramfogyasztási szokásokat hivatott korszerűsíteni, kényelmes és környezettudatos módon. Magában, vagy intelligensotthon-megoldásokba integrálva nyújt segítséget az áramfogyasztás mérséklésében, a készenléti állapotban lévő eszközök által felhasznált – azaz készenléti – áram okozta költségek minimalizálásában, az eszközök automatikus vagy távoli vezérlésében.

Áramfogyasztást szabályozó technológia

Az elektromos autók néhány éven belül várható tömeges elterjedésére a villamosenergia-hálózatok nincsenek felkészülve. A MET3R egy olyan, az áramfogyasztást szabályozó technológiát fejleszt, amely kiválthatja ezeket, a villanyautók miatt szükségessé váló, több milliárd forintos hálózatbővítéseket. A Zencharge rendszere a jelenlegi keretek között okosan, a felhasználói igények alapján osztja el időben is az energiafelhasználást, az e-autók töltését, így elkerülhető például akár az is, hogy az adott lakóház hálózatát túlterhelje, ha túl sok ilyen eszközt csatlakoztatnának rá.

„A felhasználói mobilalkalmazás egyrészt lehetőséget biztosít az egyéni preferenciák meghatározására és a működés nyomon követésére, másrészt mesterséges intelligencia-alapú algoritmusai javaslatokkal segíti az energiatudatos döntéshozatalt.”