Miért érdemes okostelefont váltani?

A felhasználók már nem váltják gyakran készülékeiket: egy tanulmány szerint három év az átlagos csereperiódus.

A korábbi évekhez képest megváltozott a mobiltelefon-használók viselkedése. Már nem váltják le készülékeiket, amint megjelenik egy új modell. Az amerikai Verizon mobiltelefon-társaság tanulmánya szerint nagyjából három évente cserélik a felhasználók telefonjaikat.

Ennek számos oka van, az egyik legfontosabb azonban a mobiltelefonok növekvő áraihoz kapcsolódik. A nagyobb okostelefon-gyártók legjobb és legújabb készülékei akár 300-400 ezer forintba is kerülhetnek, ezt a kiadást pedig nem mindenki engedheti meg magának minden évben.

A nagyobb gyártók tavaly óta az eladások stagnálását, sőt, azok csökkenését is megfigyelték. Az említett Verizon tanulmány is ezt erősíti meg. 2016-ban a felhasználók átlagosan 2,39 év után cserélték a mobiltelefonjukat, mára ez elérte a 2,83 évet. Vagyis egyre nehezebben mondanak le a régi, megszokott telefonról egy újabb, jobb érdekében.

A Verzion a kapott adatok alapján további következtetéseket vont le és tett közzé, amely szerint ez a folyamat nemcsak az évről évre növekvő árakra mutat rá. Az új készülékek már nem tudnak annyi újat mutatni, mint a korábbi fejlődési szakaszokban, a fejlesztések sem olyan olyan kiemelkedőek már, vagyis értelmét veszti, hogy jelentős összegeket költsenek a mobiltelefon cseréjére.

De nem minden gyártó érzi ezt a csökkenést az eladásokban. Például a Huawei esetében a folyamat ellenkező tendenciája figyelhető meg. A 2018-as év a többi gyártó részére nem volt kedvező, mindössze 18 millió darab telefont adtak el. A legnagyobb esést az Apple és a Samsung produkálta. Ezzel szemben a Huawei tavaly megállíthatatlan volt, az értékesítést csaknem megduplázta az előző éveihez képest.

Forrás: geeks.hu