Mozgásszervi betegségek – vigyázz az okoseszközökkel!

SMS-nyak, alagút-szindróma, ínhüvely-gyulladás – csak néhány mozgásszervi probléma, amelyet a túlzott okostelefon- és laptophasználat okozhat. Téged melyik érint?Nézd ma este az Én Vagyok Itt!-et: szakemberek segítenek a gyógyulásban!

Az okoseszközök mindennapos használata évek alatt komolyan deformálhatja az emberi testet. Hogy pontosan mit és hol? Vegyük sorra!

SMS-nyak (device neck):  ha lehajtod a fejed, az sokkal nehezebb lesz. Legalábbis a gerinced számára. Mivel extra erővel kell tartani, az izmok számára fárasztó – és megterheliezen túl  a csontozatot, a gerincoszlopot. is.

Hogy kerüld el: tartsd minél magasabban a telefont böngészéskor, sms íráskor, posztoláskor.

Okostelefon-kisujj (smartphone pinky):  a túl nagy méretű okostelefonok tartása a kisujj fáradását, egy idő uán deformálódását okozza. Ráéadásul a kisujjpárnára nehezedő tartós nyomás okozza az ún. Guyon-alagút szindrómát is.

Hogy kerüld el: ha nagy a telód, próbáld letenni, ne kézben tartsd mindig – ha pedig ez nem megoldható, próbáld mérsékelni a használatot!

Hátfájások:  a laptop alacsonyan lévő képernyőjével egy szintbe kerüléshez a hátat görbíteni kell. Ez az egész gerincet terheli és deformálja, és egy idő után hát-, és derékfájáshoz vezet. Ráadásul az ülő életmód miatt a gerinc melletti mélyizomzat sokaknál nagyon gyenge – így nem segít semmi a gerincnek a súly tartásában. Akár sérvek is kialakulhatnak a nyaki-, vagy a deréktáji szakaszon.

Hogy elkerüld: asztali gépet használj az irodában legalább – ennek  monitorja megemelhető olyan magasságba, hogy ne kelljen görbén ülnöd előtte.

Alagút szindrómák: az ún- carpalis alagút a csuklónál található, itt lépnek át az idegek az alkarból a kézfejbe. Hasonló alagút található a könyök belső oldalán is.

Kéztő alagút szindróma (text claw): a fájdalom a hüvelykujjban, a mutatóujjban és a középső ujjban jelentkezhet, ha a kéztőnél gyulladás van. A folyamat kétirányú lehet: a kéz és az ujjak túlzott használata révén a gyulladás ki is alakulhat az ínhüvelyben és a kéztőben is. A közösségi média oldalak görgetése, sms írás, posztolgatás, a sokszor ismételt mozdulatok simán kialakíthatnak ilyet.

Ínhüvely-gyulladás:   a túlhasználat okozza. Túl sok gépelés, túl sok görgetés, túl sok mobilozás. Az inakat körbevevő hüvely gyulladása. Lassan múlik , és a leghatékonyabban a teljes mozdulatlanság segít neki. Sokszor sínbe is teszik,hogy gyorsítsák a felépülést. Szteroidinjekciók is használnak neki.

Hogy elkerüld: próbáld ésszerűen mérsékelni a gépeléssel, swipeolással, posztolgatással töltött időt! Használd másra a kezed!!!

Telefonkönyök (cell phone elbow) – könyéktáji alagút szindróma: a könyök túl gyakori behajlítása helyezi nyomás alá azt az ideget, amely a gyűrűsujj és a kisujj zsibbadását idézi elő. Az idegek ilyenkor tkp. beszorulnak két izom feje közé.

Hogy elkerüld: ne hajlított könyökkel mobilozz!

Az Én Vagyok Itt!-ben ma este szakemberek adnak tanácsokat és mutatnak gyakorlatokat is arra, hogyan maradj egészséges akkor is, ha sokat lógsz a telefonodon vagy az okoseszközeiden!

Forrás:

www.petofilive.hu