Okoszebra Zuglóban is

Az okoszebrát hiába keresnénk az állatrendszertanban, de még Afrikában sem akadnánk nyomára. Máshol található: november 25-én délután települt a XIV. kerületbe, az Egressy út és a Kövér Lajos utca kereszteződésébe.

A főváros első okoszebráját a kerületi akarat illesztette egy országos méretű közlekedésbiztonsági koncepcióba. Születése fölött zsaruk és civil szervezetek, oktatási intézmény és az önkormányzat bábáskodtak.

– Örömmel támogattuk a kezdeményezést nem csupán hatósági eszközeinkkel, szaktudásunkkal, de pályázati összeg ráfordításával is – tájékoztatott a zebraavatón Váradi Attila alezredes, a XIV. Kerületi Rendőrkapitányság vezetője. – Az Európai Bűnmegelőzési Hálózat (EUCPN) pályázatán a bécsi döntőben tavaly december 6-án harmadik helyezést ért el a Szomszédom a rendőr elnevezésű program. A nemzetközi zsűri olyan jól működő közösségrendészeti projekteket értékelt, amelyek pozitívumaik mellett a jövőben más nemzetek rendőrségei számára is átörökíthetők. Kifejezetten büszkék voltunk, hogy a rend­őrség stratégiai partnerének számító Zuglói Közbiztonsági Non-profit Kft.-vel (ZKNP) közösen, kerületi szinten megvalósított programunk bronzérmes lett. Az erkölcsi elismerés mellett 5000 eurós pénzdíjat is kapott a Szomszédom a rendőr. Már akkor elhatároztuk, hogy az elnyert összeget egy tanintézmény közelében kialakítandó okoszebra fejlesztésére fordítjuk, így gondoskodva a legifjabb zuglói lakosok épségéről.

– Továbbra is szem előtt tartjuk a kerületben élők biztonságát, legyen szó akár közrendvédelmi, akár közlekedési területről – egészítette ki Kovács-Csincsák László, a ZKNP ügyvezetője. – Kapcsolatban állunk a közutak kezelőivel, kezdeményezésünkre látták el Zugló jelentősebb útvonalain a jobb láthatóság érdekében például foszforeszkáló bevonattal a KRESZ-táblákat. Ezúttal ismét egy „látványos” projektbe fogtunk: a zebrák előtt az aszfaltba süllyesztett, a közlekedést nem akadályozó LED-ek messziről felhívják a figyelmet a kijelölt gyalogátkelőhelyre, lassításra ösztönözve a járművezetőket.

Váradi Attila alezredes
Váradi Attila alezredes 

– A helyszín kiválasztásának szomorú apropója adódott: intézményünk előtt tavaly két diákot is elgázoltak – tette hozzá Tószegi Attila, a zebra tőszomszédságában álló Herman Ottó Általános Iskola igazgatója. – Megoldást kerestünk, hogy csökkentsük a balesetek megismétlődésének lehetőségét. Az önkormányzattól és a rendőrségtől is segítséget kaptunk, gyors, aktív tervezés vette kezdetét.

– A Generali a Biztonságért Alapítvány keresi a lehetőséget a minél átfogóbb közlekedésbiztonság megteremtésére, ezen belül is kiemelten foglalkozunk a gyalogosok védelmére létrehozott projektekkel – magyarázta Kalmár László, az alapítvány kuratóriumának elnöke, valamint Olt Boglárka, az alapítvány munkatársa. – Tavaly tíz okoszebra kialakítását támogattuk 100 százalékos mértékben, 22 millió forintos ráfordítással. Idén húsz ilyen gyalogátkelőhely költségeinek a felét finanszíroztuk. Számos településen valósult már meg okos­zebra elhelyezése: Pest megyében, a Dunakanyarban, a Balaton partján és vidéki nagyvárosokban, Budapesten Zugló kapta az első efféle gyalogosbiztonsági berendezést. Volt alkalmunk mérni és értékelni az eddig átadott zebrák hatékonyságát: a LED-fények elhelyezése előtt a gyalogátkelőhelyeknél az autósok mindössze 55 százaléka lassított, két héttel az átadás után 65 százalékuk, míg két hónappal később már a járművezetők 76 százaléka lépett le a gázról. A folytatólagos elemzések azt mutatják, hogy az okoszebra hosszú távon is jól teljesítő védelmi eszköz, nem egy kampányjellegű, gyorsan kifulladó megoldás. A LED-fények olyan szögben vannak beállítva, hogy az autóvezetők pozíciójából láthatók a legjobban. Kutatások bizonyítják, hogy érdemes a sofőrök figyelmét ráirányítani az útjukat szabályosan keresztező gyalogosforgalomra. A perifériás látómezőben ugyanis rosszul feldolgozhatóan jelennek meg az útra lelépni kívánó, tehát még nem közvetlenül a tekintetük fókuszában tartózkodó személyek.

Az első fővárosi okoszebra ünnepélyes átadásán megjelent Horváth Csaba, a XIV. kerület polgármestere és Tóth Csaba, Zugló ­országgyűlési képviselője is. Mindketten méltatták a közös cél elérése érdekében megmutatkozó csapatmunkát, további összefogást, biztonságos átkelőhelyeket ígértek és kívántak a kerület lakosainak.

Tomis Károly főtörzszászlós és Orosz János zászlós, körzeti megbízottak a rendezvényre irányuló figyelmet felhasználva pluszgondoskodást is hozzátettek az átadáshoz. Kombinálva a modern technológiát a bevált módszerekkel, saját szerkesztésű szórólapokkal látták el az iskolából kiáramló tanulósereget, a diákok a közlekedési tanácsok mellé prizmát, fényvisszaverő karszalagot is kaptak ajándékba. A zsaruk álláspontja szerint a közlekedés egyébként is partnerségi viszonyon alapuló közös tevékenység, ahol minden résztvevőnek kötelessége figyelmet tanúsítani a többiek iránt, és önfegyelmet gyakorolni. A zebra előtt, a járdán két piktogramot is felfestettek, hangsúlyozva: ahhoz, hogy biztonságban átérjünk a túloldalra, nem elég a villogó LED-fényekben bíznunk; elsőbbségünk akkor van, ha azt megadják számunkra. A felfestések a gyalogolás közbeni mobiltelefon-használat és a környezeti, adott esetben nagyon is hasznos, fontos zajokat teljességgel kiiktató fülhallgató-viselés veszélyeire hívják fel a figyelmet. A LED-es zebra általános működtetése során egy kamerával összekapcsolva érzékeli, ha gyalogos közelít a járdán az átjáróhoz, és mielőtt arra rálépne, már aktiválja a villódzó fényeket.

Az ünnepélyes beindítás után a projekt létrehozóinak kérésére jelenleg folyamatos üzemmódban működik, jelzésével hozzászoktatva az arra közlekedő autósokat: Lassítsatok, figyeljetek, hogy ne legyen baj!

SZILÁGYI ATTILA

FOTÓ: SZABÓ GABRIELLA