Okostelefonra készített úti segédlettel próbálkoznak migránsok

Egyre gyakrabban használnak embercsempész bűnszervezetek által okostelefonra készített – térképeket és videókat is tartalmazó – elektronikus segédletet az Európába tartó illegális bevándorolók – hangzott el hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Boross Zoltán, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR-NNI) nemzetközi bűnözés elleni főosztályának vezetője azt mondta: az ilyen elektronikus segédleteket embercsempész bűnszervezetek készítik, amelyek a kiinduló országból szervezik meg a migránsok Európába, elsősorban Németországba juttatását – írja a Lokál.

A “segédletek” személyes tapasztalaton is alapulnak, mivel az embercsempészek “lejárják” a szóban forgó útvonalakat, folyamatos “ellenfigyelést” végeznek a határon és próbálgatják a határvédelem gyenge pontjait – ismertette az ezredes.

Boross Zoltán azt is elmondta, hogy növekszik a migrációs nyomás, az Európában aktív mintegy ötezer bűnszervezetnek már 35-40 százaléka foglalkozik embercsempészettel. 2014 előtt 15-20 százalék volt ez az arány – érzékeltette a növekedést.

Közölte: becslések szerint 2015-ben hatmilliárd, 2016-ban több mint kétmilliárd eurót kerestek a bűnszervezetek embercsempészetből. Példaként említette, hogy parndorfi halálkamionhoz köthető bűnszervezet bizonyíthatóan egy év alatt több mint 15 milliárd forint haszonra tett szert.

Beszámolt arról is, Afganisztánban a kábítószer-kereskedelemből származó illegális jövedelmeket is felhasználják az illegális migráció finanszírozására.

A műsorban az is elhangzott, hogy az idén eddig mintegy 13 ezren próbáltak illegálisan bejutni Magyarország területére, múlt péntektől vasárnapig több mint 350 határsértővel szemben intézkedtek a magyar rendőrök.

Forrás: www.borsonline.hu